Ακαδημία Πλάτωνος: ΔΡΑΣΗ ΠΛΟΗΓΟΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

 

 

Στο πλαίσιο του Πλοηγού της Φιλοσοφίας αναπτύχθηκαν πληροφορίες για σημαντικό αριθμό σημείων ενδιαφέροντος, ξεκινώντας από την Ακαδημία Πλάτωνος και την περιοχή της, όπως αυτή εξελίσσεται στον χρόνο, και εκτεινόμενα στο σύνολο της γεωγραφίας της πόλης.

Έχουν διαμορφωθεί συγκεκριμένες πολιτιστικές διαδρομές, που θα παροτρύνουν τους κατοίκους και επισκέπτες της Αθήνας να περιηγηθούν στα σημαντικότερα τοπόσημα, που σχετίζονται με τη φιλοσοφία, την εκπαίδευση και την τέχνη. Οι διαδρομές θα συντείνουν στην ανακάλυψη της σύγχρονης πόλης με τρόπο βιωματικό, καταλήγοντας στην Ακαδημία Πλάτωνος ώστε να ενισχυθεί και να προβληθεί η επισκεψιμότητα της περιοχής. Οι διαδρομές θα αποτυπώνονται σε χάρτες που θα καθοδηγούν τους επισκέπτες, ενώ το πολύγλωσσο ενημερωτικό υλικό θα παρέχεται ηχητικά και έγγραφα, συνοδευόμενο από κατάλληλο πολυμεσικό υλικό που θα είναι προσβάσιμο επί τόπου, μέσω της τεχνολογίας της γεωπληροφορίας, που διαθέτουν πλέον και τα κινητά τηλέφωνα, σε συνδυασμό με δικτυακή πληροφορία μεγαλύτερης ανάλυσης.

Για τις ανάγκες του Πλοηγού της Φιλοσοφίας έχει ξεκινήσει η συγγραφή των λημμάτων, αλλά και η φωτογράφιση των επιλεγμένων τοπόσημων. Μία από τις πρώτες θέσεις που επισκεφτήκαμε ήταν η Ακαδημία του Πλάτωνα και η ευρύτερη περιοχή.Μαρμάρινη προτομή του Πλάτωνα, έργο του 1974 του γλύπτη Ν. Περαντινού


Τοπόσημα με σημαντική συμβολική αξία για την ταυτότητα και την ιστορία της γειτονιάς.


Επί της οδού Λένορμαν το Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, χαρακτηριστικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της εποχής του Μεσοπολέμου.


Τα επιτύμβια μνημεία του Μύλλερ και του Λενορμάν στο λόφο του Ιππίου Κολωνού

 


Το έργο «ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ – Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ» υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους (ΕΣΠΑ 2007-2015).