Αθηναίος φιλόσοφος, μαθητής του Ξενοκράτη, τρίτος στη σειρά σχολάρχης (=επικεφαλής) της πλατωνικής Ακαδημίας.

Βίος

Ο Πολέμων (τέλος 4ου-αρχές 3ου αι. π.Χ.) προερχόταν από εύπορη οικογένεια της Αθήνας. Αρχικά η ζωή του ήταν μέσα στις διασκεδάσεις και τις ηδονές. Τυχαία βρέθηκε στην Ακαδημία όπου άκουσε τον Ξενοκράτη να κάνει μάθημα για τη σωφροσύνη. Ο Πολέμων συγκλονίστηκε και από τότε άλλαξε τον τρόπο της ζωής του, έγινε φρόνιμος και εγκρατής και ακολούθησε το πρόγραμμα της σχολής. Όταν πέθανε ο Ξενοκράτης, έγινε σχολάρχης της Ακαδημίας μέχρι τα βαθειά γεράματα.

Φιλοσοφία και έργο

Ο Πολέμων έδινε σημασία στην πρακτική εφαρμογή της φιλοσοφικής θεωρίας, όπως αναφέρει ο Διογένης Λαέρτιος. Η φιλοσοφία πρέπει να εφαρμόζεται στην καθημερινή ζωή και να μη μένει μόνο στη θεωρία. Η θεωρία μάς κάνει ικανούς στη διαλεκτική, δηλαδή να θέτουμε ερωτήματα, αλλά δεν αρκεί για να μπορούμε να λύνουμε τα καθημερινά μας προβλήματα. Ο Πολέμων έγραψε πολλά έργα αλλά δεν έχει σωθεί τίποτα. Έδινε σημασία στη σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Σε ένα από τα έργα του ορίζει ότι η ευδαιμονία (=ευτυχία) δεν περιλαμβάνει μόνο την αρετή αλλά και την απόλαυση των αγαθών της φύσης, όπως αναφέρει ο Κλήμης Αλεξανδρεύς. Παρόμοια, ο Κικέρων γράφει ότι για τον Πολέμωνα το ανώτατο αγαθό ήταν η συμφωνία του ανθρώπου με τη φύση. Ο Πλούταρχος επισημαίνει ότι η θέση των Στωικών και του Ζήνωνα για την ευδαιμονία ως συμφωνία με τη φύση, είναι επιρροή από τον Ξενοκράτη και τον Πολέμωνα.

Μαθητές

Ο αγαπημένος μαθητής του Πολέμωνα ήταν ο Κράτης που τον διαδέχτηκε ως σχολάρχης στη διεύθυνση της Ακαδημίας. Άλλοι σπουδαίοι μαθητές του, ο Ζήνων, ο ιδρυτής της στωικής φιλοσοφίας, ο Κράντωρ και ο Αρκεσίλαος.

Επικουρισμός και Πλάτων

Επικουρισμός και Πλάτων

«Επικουρισμός» ονομάζεται το φιλοσοφικό σύστημα...

Πολέμων

Πολέμων

Αθηναίος φιλόσοφος, μαθητής του Ξενοκράτη, τρίτος στη σειρά...

Νόθοι  Διάλογοι του Πλάτωνα

Νόθοι Διάλογοι του Πλάτωνα

Ως νόθοι διάλογοι του Πλάτωνα χαρακτηρίστηκαν από την...

Αρχαίες βιογραφίες του Πλάτωνα

Αρχαίες βιογραφίες του Πλάτωνα

Από την αρχαιότητα σώζονται 6 (έξι) βιογραφίες του Πλάτωνα...