Κατηγορία: Φιλοσοφικές θεωρίες

Πλατωνικές επιδράσεις στην ιουδαϊκή φιλοσοφία και θεολογία (μεσαίωνας, αναγέννηση, νεότερα χρόνια)

Η ιουδαϊκή φιλοσοφία επηρεάστηκε σημαντικά από την ελληνική φιλοσοφία. Η ελληνική φιλοσοφία παρελήφθη στον ιουδαϊκό κόσμο κυρίως μέσω των Αράβων. Σημαντική επίδραση σε διάφορες φάσεις της ιουδαϊκής φιλοσοφίας άσκησε η πλατωνική φιλοσοφία

Ο Φίλων ο Αλεξανδρεύς (20 π.Χ.–50 μ.Χ.) ήταν ο πρώτος που επιχείρησε έναν συνδυασμό της ελληνική φιλοσοφίας με την ιουδαϊκή σκέψη. Σκοπός του Φίλωνα ήταν να στηρίξει τον ιουδαϊκο μονοθεϊσμό χρησιμοποιώντας επιλεκτικά στοιχεία της ελληνικής φιλοσοφίας. Το έργο του προσήλκυσε περισσότερο το ενδιαφέρον χριστιανών συγγραφέων παρά των ομοεθνών του. Η σχέση ιουδαϊσμού και ελληνικής φιλοσοφίας εδραιώνεται κυρίως κατά τον Μεσαίωνα κάτω από την επίδραση της αραβική φιλοσοφίας. Κατά την περίοδο του Μεσαίωνα η διάδοση της ελληνική σκέψης έγινε μέσω των αραβικών κειμένων.

Ως πρώτος σημαντικός ιουδαίος φιλόσοφος θεωρείται ο Sa'adya Gaon (9ος αιώνας). Αντικρούει τόσο τον πλατωνικό Τίμαιο, όσο και την αριστοτελική κοσμολογία, προκειμένου να υποστηρίξει τη θεωρία περί δημιουργίας του κόσμου όπως την περιγράφει η Βίβλος. Επιπλέον, απορρίπτει την πλατωνική θεωρία περί προΰπαρξης των ψυχών, αν και ακολουθεί τις γενικές κατευθύνσεις της πλατωνικής θεωρίας για την ψυχή.

Κατεξοχήν πατέρες του ιουδαϊκού νεοπλατωνισμού θεωρούνται οι Isaac Israeli (9ος -10ος αι.) και Solomon Ibn Gabirol (11ος αι.). Δεν είχαν επηρεαστεί απευθείας από τον αρχαίο νεοπλατωνισμό αλλά από τη μελέτη των αραβικών κειμένων που αναφέρονταν στον νεοπλατωνισμό, τα οποία περισσότερο ήταν συνθέσεις κειμένων από πολλές φιλοσοφικές παραδόσεις της αρχαιότητας παρά μεταφράσεις αυθεντικών έργων.

Η σημαντικότερη, αναμφισβήτητα, μορφή της μεσαιωνικής ιουδαϊκής φιλοσοφίας υπήρξε ο Moshe ben Maimon, ο πιο γνωστός ως Maimonides (1135/38–1204). Το έργο του άσκησε μεγάλη επίδραση στη μεσαιωνική χριστιανική φιλοσοφία και τους μεταγενέστερους Ιουδαίους στοχαστές. Η σκέψη του επηρεάστηκε κυρίως από τον Αριστοτέλη, έχουν αναγνωριστεί όμως και επιδράσεις του νεοπλατωνισμού. Όσον αφορά τον ίδιο τον Πλάτωνα η επίδραση στη σκέψη του Maimonides επικεντρώνεται μόνο στην πολιτική θεωρία.

Γοργίας

Γοργίας

Το θέμα του διαλόγου είναι η ρητορική, με παράλληλη...

Αυγουστίνος

Αυγουστίνος

Ο Αυγουστίνος (354-430 μ.Χ.) είναι ο σημαντικότερος...

Aρχαία εγχειρίδια εισαγωγής στη μελέτη των πλατωνικών διαλόγων

Aρχαία εγχειρίδια εισαγωγής στη μελέτη των πλατωνικών διαλόγων

Έργα εισαγωγικά για τους πλατωνικούς διαλόγους που...

Αρχύτας

Αρχύτας

Πυθαγόρειος φιλόσοφος, μαθηματικός και πολιτικός, φίλος του...